Pensjoner deg tidlig og bli F.I.R.E.

Uttrykket F.I.R.E. har blitt populært de siste årene. Dette står for Financially Independent Early Retired. På norsk betyr dette økonomisk uavhengig tidlig pensjonert. Og hvem ønsker vel ikke det? Selvfølgelig kan man jo fortsette å jobbe og man bør alltids ha noe å drive med, men det er snakk om å ha en passiv inntekt som dekker dine behov uten at du trenger å jobbe. Alt man tjener over dette vil da blir en bonus. Vi skal se på hvordan man oppnår dette i denne artikkelen.

Hvordan oppnår man en stor nok passiv inntekt?

Skal man kunne pensjonere seg tidlig sånn som nevnt over så er man avhengig av en passiv inntekt. Her er det en del alternativer, men først og fremst bør man ha en oversikt over hvor mye man faktisk trenger å leve av. Om målsetningen er å kunne bo i Oslo, London eller en annen dyr storby så er det klart at man vil trenge drastisk mye mer enn om man for eksempel ønsker å bo i Øst-Asia.

Når man først har satt hvor mye man trenger i måneden så må vi se på hvordan vi kan tjene dette passivt. Og her vil det normalt kreves en del innsats og disiplin for å nå dette. For veien dit er ikke nødvendigvis lett, men det kan være enklere enn du tror. For eksempel er det ikke alle som vet hvordan man kan kjøpe aksjer og tjene penger på de. Men det finnes en del gode investeringer der ute som gir deg den avkastningen du trenger. Her får du noen trinn du kan følge.

Start med sparing

Sparing er noe som alle bør drive med uansett. For selv om tidligpensjon ikke er planen din så bør du alltid ha en buffer for vanskelig tider og situasjoner. Det gir deg også mye frihet i forhold til hva du kan gjøre og du vil gi deg selv ro da mangelen på penger skaper mye stress.

Du bør starte så tidlig som mulig og er du under 34 år bør du alltid sette inn maksbeløpet på en BSU-konto for skattefradrag og gode renter. Unngå unødvendig utgifter. For det er en del penger du kunne unngått å bruke hver måned.

Finn riktig investering

Det finnes mye å investere i. Eiendom, aksjer, kryptovaluta og fond kan være alternativer. Det er lurt å rådføre seg med eksperter og det finnes mange pålitelige meglere der ute. Igjen så er det veldig viktig at man balanserer risiko og ikke investerer penger man ikke har råd til å tape.

Finn ut hvor mye du trenger for tilstrekkelig avkastning

Hvis du vet hvor mye du trenger hver måned for å leve et bra liv så har du en god målestokk for hvor mye du bør ha spart og investert. Si at du trenger 20.000 kr per måned så vil du med investeringer som gir i snitt 3% avkastning måtte ha rundt 8.000.000 kr investert. Dersom man kan leve av 10.000 kr per måned og har 5% avkastning så trenger man bare 2.400.000 kr. Selv om dette høres mye ut så kan det oppnås på 10-30 år med hardt arbeid og selvdisiplin.